מדענים יפניים פיתחו מכשיר שקורא מחשבות ויוצר מהן תמונה האינטליגנציה המלאכותית יודעת לפענח זרמים חשמליים שנשלחים מהמוח לעין, ולתרגם אותם לתמונות.

 

מדענים יפניים פיתחו מכשיר שקורא מחשבות ויוצר מהן תמונה - דיגיטל - הארץ (haaretz.co.il)

מדענים יפניים פיתחו מכשיר שקורא מחשבות ויוצר מהן תמונה

האינטליגנציה המלאכותית יודעת לפענח זרמים חשמליים שנשלחים מהמוח לעין, ולתרגם אותם לתמונות. פריצת הדרך מהווה תקווה לאינטראקציה עם אנשים שלא יכולים לתקשר, אך מעלה שאלות בנוגע לחדירה למפלט הפרטיות האחרון שלנו - המחשבות

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים8
אינטליגנציה מלאכותית
צילום: kyoto university
הארץ

כמה פעמים חשבתם על משהו שהיה כל כך נוכח וברור במחשבה שלכם, אבל כשניסיתם לתאר אותו לאחרים הוא הפך למשוואה בת מיליון נעלמים ללא יכולת שחזור? מדענים מאוניברסיטת קיוטו ככל הנראה בדרך לפתור את הבעיה הזאת, והרבה מעבר לזה. אינטליגנציה מלאכותית שפותחה באוניברסיטה היפנית בוחנת את השדרים החשמליים במוחנו, ומפענחת אותם עד לכדי יצירת תמונה ברורה.

הישות קוראת המחשבות יכולה לשכפל את מה שהעין רואה, או דימויים עליהם המוח חושב. בתיאוריה, הטכניקה פורצת הדרך הזו יכולה להביא לביסוס תקשורת עם אנשים שאיבדו את היכולת לתקשר עם הסביבה, כמו צמחים או אנשים שחלו ואיבדו את האפשרות להביע את עצמם. החוקרים יצרו מפה נוירולוגית אליה נשפך המידע שמגיע מסריקת FMRI של המטופל, שהופכת זרימת דם במוח למפה של שדרים חשמליים. למעשה ההמצאה מדמה את פעילות המוח האנושי, ועל ידי פענוח שלהם היא מצליחה לבסס את הדימוי עליו המוח חושב.

- פרסומת -

התוצאות מבטיחות מאוד, למרות איכות ירודה משהו של התמונות עצמן. כל הדימויים, או התמונות אותן הנבדקים ראו, שוחזרו בהצלחה ובמדויק על ידי המכונה. ברווזים, עיגולים, ריבועים או קרנפים - האינטליגנציה המלאכותית קלטה את השדרים ושחזרה אותם לכדי תמונה. פריצת הדרך בהבנת הדרך בה המוח מפרש את מה שהעין רואה מצטרפת למחקר מיוני, בו הצליחה קבוצת חוקרים לפענח כיצד המוח מצליח לזהות פרצופים. גם כאן הסתמכו החוקרים על הפעילות החשמלית במוח.

אחד החידושים המרתקים והמבטיחים בפריצת הדרך הזו היא האפשרות להפוך גם את המחשבות - ולא רק את מה שהעין רואה פיזית - לתמונות. עיבוד המחשבה יכול לפתוח צוהר חדש ועצום של אפשרויות תקשורת חדשות, לצד היכולת להבין מעט טוב יותר את המוח האנושי, ודרכי הפעולה שלו.

ויש, כמובן, צד שמעלה בעיה אתית/מוסרית להמצאה - האם גם מפלט הפרטיות האחרון של בני האדם, המוח, נמצא בסכנת שקיפות מוחלטת? והאם העובדה שיש מכונה שלומדת ומכירה את המוח שלנו יותר טוב מכולנו, לא טומנת בחובה אפשרויות שליטה מסוכנות שמוכרות לנו מסרטי מדע בדיוני אפלים? לפחות אף אחד כבר לא יוכל להתחמק מהשאלה על מה חשבת ב"כלום".

אינטליגנציה מלאכותית
צילום: kyoto university
אינטליגנציה מלאכותית
צילום: kyoto university
אינטליגנציה מלאכותית
צילום: kyoto university

כמובן שבמראה שחורה חשבו על זה קודם:

תגובות

רשומות פופולריות